Αγαπητοί φίλοι,
H ίδρυση του Ινστιτούτου Κοιτίδα, έρχεται να καλύψει την απουσία στη χώρα μας ενός φορέα εξειδικευμένου στην προώθηση της ψυχικής υγείας στην εγκυμοσύνη και τα πρώτα χρόνια της ζωής. Το έργο της Κοιτίδας είναι αναγνωρισμένο από την διεθνή Ψυχαναλυτική κοινότητα. Διακεκριμένοι επιστήμονες, μετά από χρόνια εξειδίκευσης και έρευνας, ένωσαν το κοινό τους όραμα, με στόχο την συνοδεία στο δύσκολο ταξίδι της γονεϊκότητας. Η πρόληψη της Ψυχοπαθολογίας, η έγκαιρη ανίχνευση της και η διαχείριση της με την πρώιμη παρέμβαση σε νεογνά, βρέφη και γονείς αποτελούν το έργο της Κοιτίδας.
Η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται σφαιρικά, αφού για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνεργάζονται συμπληρωματικά οι ειδικότητες του: νεογνολόγου, γυναικολόγου, ψυχαναλυτή, ψυχιάτρου, μαίας, κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου-ερευνητή.
Στη συνέντευξη τύπου, η ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη της Κοιτίδας, Μερόπη Μιχαλέλη και οι έγκριτοι συνεργαζόμενοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ίδρυσης της Κοιτίδας για την αντιμετώπιση διαταραχών όπως η επιλόχεια κατάθλιψη, την οποία θα εμφανίσει το 10-15% των νέων μητέρων.
Η δρ Μιχαλέλη, PhD, ψυχαναλύτρια, τόνισε πως, το 10% των γυναικών που εγκυμονούν εμφανίζει κατάθλιψη. «Η πρώιμη πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση και η διάγνωση της μητρικής κατάθλιψης, αποτελεί μείζον ζήτημα και αφορά τόσο στην ίδια τη μητέρα όσο και στο παιδί, καθώς οι εγγραφές από τις πρώιμες σχέσεις φροντίδας καθορίζουν μεγάλο μέρος της μετέπειτα βιολογικής και ψυχοσυναισθηματικής του ανάπτυξης». Η δρ Μιχαλέλη αναφέρθηκε, ακόμη, στην αναγκαιότητα λειτουργίας της διεπιστημονικής ομάδας των θεραπευτών, οι οποίοι συμβάλουν καταλυτικά στην ψυχική υγεία της εγκύου και του βρέφους όταν λειτουργούν σαν «δίχτυ γύρω από τη νεοσύστατη οικογένεια», καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου για την ύφανση των πρώιμων δεσμών.
Ο Σάββας Σαββόπουλος, PhD, ψυχίατρος/ ψυχαναλυτής, ανέδειξε τις δραματικές επιπτώσεις της εμφάνισης του καρκίνου σε μία γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία και την ανάγκη υποστήριξης της εγκύου / ασθενή, έτσι ώστε το σώμα, από τόπος οδύνης, να ξανασυνδεθεί με την θηλυκότητα και τη μητρότητα.
Η Έφη Στεφανίδου, Παιδίατρος, Νεογνολόγος, αναφέρθηκε στην σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των γονέων τόσο όταν το νεογνό τους νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, όσο και πριν, αφού σε περιπτώσεις προγεννητικών προβλημάτων και κινδύνου προωρότητας, οι γονείς φτάνουν στον τοκετό ήδη εξαντλημένοι.
Η ‘Ολγα Βερικάκη, Κοινωνική λειτουργός, MSc Συμβουλευτικής, στην παρέμβαση της υπογράμμισε την έλλειψη ορθής ανάπτυξης ενός δημόσιου συστήματος προγεννητικής και περιγεννητικής φροντίδας, στο πλαίσιο ενός ενιαίου πρωτοκόλλου ενεργειών στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ο δρ. Στέφανος Χανδακάς, μαιευτήρας – γυναικολόγος, Πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου Μητέρα, του Ομίλου Υγεία, της Hellenic Healthcare Group, μίλησε για τη μεγάλη σημασία της επικείμενης συνεργασίας του μαιευτηρίου με την Κοιτίδα, προκειμένου να εκπαιδευτεί το προσωπικό πρώτης γραμμής ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις ανάγκες της πρόληψης, πρώιμης ανίχνευσης και παρέμβασης σε ψυχικές και αναπτυξιακές διαταραχές στη βρεφική και νηπιακή ηλικία.
Τη συνέντευξη τύπου στην Κοιτίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Έφη Ζέρβα.
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη τύπου εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=3BZfAG4ghQA
beingparent book koitida mentalhealth mitera pampers parent perinatalhealth preverbaltraumas traumas webinar ΜΕΝΝ δελτίο τύπου διεπιστημονική ομάδα εγκυμοσύνη εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωση επαγγελματιών κοιτίδα προκήρυξη θέσης προωρότητα σχέση γονέων-βρέφους φροντίδα βρεφών φροντίδα νηπίων φροντίδα οικογενειών ψυχική υγεία ψυχολογική υποστήριξη γονέων
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.